Eddie analyserar: Kåken!

När färgstegen och fyrtalet inte alltför sällan lyser med sin frånvaro så är det kåken som får pokerspelaren att känna sig kaxig. Kåken är faktist väldigt speciell då man pratar texas hold'em eftersom den kan fås på så många olika sätt och därför skapa förvirring. Jag tänker gå igenom de olika varianterna och vad det är som gör kåken så hatad samt älskad.

Kåk på bordet!
Ibland kommer man till det läget att kåken faktist ligger synlig för alla på bordet. "Split!" tänker nog de flesta direkt men man kan inte vara helt säker. Självklart finns ju fyrtalet men om man bortser från det så har vi flera olika kåkar att utgå ifrån. 
  Man kan ha triss i den valören som ligger som par på bordet. Har den trissen högra valör än den andra så har man bildat en bättre kåk. Samma sak gäller om man sitter på pocket med högre valör än paret som ligger på bordet. Då har man också blidat en bättre kåk och man har då goda chanser att få ut mycket pengar av motståndaren som spelar på split.
   Exempel
       Bordet:
5,8,5,5,8
       Spelare 1:  K,Q
       Spelare 2:
A,A
       Spelare 3:
8,2

Spelare 1 har kåk och tänker split. Spelare 2 har en bättre kåk (5,5,5,A,A) och ser sig själv som säker vinnare. Spelare 3 har här den bästa kåken (8,8,8,5,5)och kommer ta hem potten.


Par på bordet!
När paret ligger på bordet har vi fått en väldigt dold kåk. Men den finns självklart där och lurar. De två alternativen som finns är då pocketpar som bildar en triss + paret på bordet, eller att man har ett kort som bildar ett par och ett kort som bildar triss tillsammans med paret på bordet.

Exempel
       Bordet:
5,8,A,10,8
       Spelare 1:
8,A
       Spelare 2:
A,A
Det här är en av de mest luriga situationerna som finns. Spelare 1 sitter med ett bra tvåpar redan på floppen och när rivern kommer så blir handen ofantligt mycket bättre. Från tvåpar till kåk och vinstens känns som säkrad. Spelare 2 har triss på floppen och trots att åttan på rivern inte matchar något av det han har på hand så bildar han ändå en kåk som är bättre än den spelare 1 har.

Triss på bordet!
När trissen ligger på bordet är det fyrtalet som finns i allas tankar men om vi håller oss till kåken så finns det även här lite varianter. Par i ett av de övriga korten, pocketpar eller pocketpar som bildar triss med något av korten på bordet.

Exempel
       Bordet: K
,8,Q,8,8
       Spelare 1:
10,K
       Spelare 2:
A,A
       Spelare 3:
Q,Q
Spelare 1 har här en bra kåk men spelare 2 har bättre. Spelare 3 i sin tur har bäst och kommer ta hem potten. I det här läget skrämmer fyrtalet alla spelare men man kan tänka sig att alla tre händer lyckats beta bort ett par i åttor redan på floppen. 

Kåk vs färg eller stege!
Det som gör kåken extra lurig är hur den många gånger slår ut färgen och stegen då paret ligger på bordet. Vi kan tänka oss pocket som träffat triss mot färg/färgdrag efter flopp. Trissen får här många outs då det både finns 1ett kort för fyrtal samt 6 kort till för att ett par ska dyka upp på bordet.
Exempel
       Bordet A,J,5 (alla i spader)
       Spelare 1:
A,A
       Spelare 2: 8,2 (båda i spader)
Spelare 1 har här faktist hela 34% vinstchans trots att Spelare 2 träffat färgen. Att trissen är i ess och inte i exempelvis femmor har ingen som helst betydelse. Spelare 1s outs är här kåken, fyrtalet samt split på färgen.

Det var allt från "Eddie analyserar" för denna gången!

//Eddie


Kommentarer
Postat av: Anton

Skitbra eddie! I like

2008-02-29 @ 00:47:49
Postat av: David

Bra text! Undrar bara en sak: Kan det verkligen, i sista exemplet, bli split på färgen? Även om det kommer två spader till så har väl spelare två bäst hand då han/hon använder åttan oavsett turn och river???

2008-02-29 @ 16:32:04
Postat av: Eddie

David, du har såklart helt rätt. Byter vi ut 5an mot en 9a så stämmer det jag skrev.

2008-03-01 @ 03:20:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0