Styrelsefemman

Styrelsefemman är ett begrepp som vi på IPA kommer ha stor användning för i framtiden. Begreppet är av tvåfaldig betydelse och introduceras för första gången i samband med publiceringen av detta inägg.
Vi på IPA har spelat poker tillsammans ett tag nu och bara provat på turneringspel, cashgame och lite sjukortspoker cashgame. Man har då tagit med sig pengar till vårt högkvarter och spelat med det man haft på sig, i värsta fall fått låna pengar. Något vi på IPA har diskuterat är att ta in en liten summa pengar av varje pokerspelare vid varje sammankomst.

Härmed införs regeln gällande Styrelsefemman:
"Samtliga styrelsemedlemmar av International Poker Association skall vid en sammankomst i högkvarteret, med full närvaro, erlägga en inträdesavgift på 5 kronor som knallar rätt ner i klubbkassan."

Klubbkassans användning ska främst finansiera turneringar vi styrelsemedlemmar själva spelar men ska dessutom hjälpa oss med växling av pengar vid alla sammankomster samt sponsra eventuell fika. Detta kommer ge oss fem styrelsemedlemmar, även kallade styrelsefemman, vilket gör oss bekanta med den andra betydelsen av termen, seriösare pokerkvällar.image39
Att det ska vara en femma i inbetalning faller mig självklart då ledningen består utav fem individer.

//Oliver

Eddie analyserar: Kåken!

När färgstegen och fyrtalet inte alltför sällan lyser med sin frånvaro så är det kåken som får pokerspelaren att känna sig kaxig. Kåken är faktist väldigt speciell då man pratar texas hold'em eftersom den kan fås på så många olika sätt och därför skapa förvirring. Jag tänker gå igenom de olika varianterna och vad det är som gör kåken så hatad samt älskad.

Kåk på bordet!
Ibland kommer man till det läget att kåken faktist ligger synlig för alla på bordet. "Split!" tänker nog de flesta direkt men man kan inte vara helt säker. Självklart finns ju fyrtalet men om man bortser från det så har vi flera olika kåkar att utgå ifrån. 
  Man kan ha triss i den valören som ligger som par på bordet. Har den trissen högra valör än den andra så har man bildat en bättre kåk. Samma sak gäller om man sitter på pocket med högre valör än paret som ligger på bordet. Då har man också blidat en bättre kåk och man har då goda chanser att få ut mycket pengar av motståndaren som spelar på split.
   Exempel
       Bordet:
5,8,5,5,8
       Spelare 1:  K,Q
       Spelare 2:
A,A
       Spelare 3:
8,2

Spelare 1 har kåk och tänker split. Spelare 2 har en bättre kåk (5,5,5,A,A) och ser sig själv som säker vinnare. Spelare 3 har här den bästa kåken (8,8,8,5,5)och kommer ta hem potten.


Par på bordet!
När paret ligger på bordet har vi fått en väldigt dold kåk. Men den finns självklart där och lurar. De två alternativen som finns är då pocketpar som bildar en triss + paret på bordet, eller att man har ett kort som bildar ett par och ett kort som bildar triss tillsammans med paret på bordet.

Exempel
       Bordet:
5,8,A,10,8
       Spelare 1:
8,A
       Spelare 2:
A,A
Det här är en av de mest luriga situationerna som finns. Spelare 1 sitter med ett bra tvåpar redan på floppen och när rivern kommer så blir handen ofantligt mycket bättre. Från tvåpar till kåk och vinstens känns som säkrad. Spelare 2 har triss på floppen och trots att åttan på rivern inte matchar något av det han har på hand så bildar han ändå en kåk som är bättre än den spelare 1 har.

Triss på bordet!
När trissen ligger på bordet är det fyrtalet som finns i allas tankar men om vi håller oss till kåken så finns det även här lite varianter. Par i ett av de övriga korten, pocketpar eller pocketpar som bildar triss med något av korten på bordet.

Exempel
       Bordet: K
,8,Q,8,8
       Spelare 1:
10,K
       Spelare 2:
A,A
       Spelare 3:
Q,Q
Spelare 1 har här en bra kåk men spelare 2 har bättre. Spelare 3 i sin tur har bäst och kommer ta hem potten. I det här läget skrämmer fyrtalet alla spelare men man kan tänka sig att alla tre händer lyckats beta bort ett par i åttor redan på floppen. 

Kåk vs färg eller stege!
Det som gör kåken extra lurig är hur den många gånger slår ut färgen och stegen då paret ligger på bordet. Vi kan tänka oss pocket som träffat triss mot färg/färgdrag efter flopp. Trissen får här många outs då det både finns 1ett kort för fyrtal samt 6 kort till för att ett par ska dyka upp på bordet.
Exempel
       Bordet A,J,5 (alla i spader)
       Spelare 1:
A,A
       Spelare 2: 8,2 (båda i spader)
Spelare 1 har här faktist hela 34% vinstchans trots att Spelare 2 träffat färgen. Att trissen är i ess och inte i exempelvis femmor har ingen som helst betydelse. Spelare 1s outs är här kåken, fyrtalet samt split på färgen.

Det var allt från "Eddie analyserar" för denna gången!

//Eddie


En officiell ursäkt

Jag (David) vill härmed be om ursäkt till alla som närvarade i går kväll. Att gripa tag i en möbel och gå till anfall mot en annan styrelsemedlem (Oliver) var något överilat. Den enda förklaring jag har att finna är att då Olivers riversave* sopade banan med mig så hade jag inte marker att kontra med. Det enda jag såg tillgripligt var den trästol jag satt på, därav mitt redan kända agerande. Men återigen, förlåt! Händelsen ska förhoppningsvis inte upprepas.



*då sista kortet ger dig en bättre hand

IPA växer!!

För första gången i IPAs historia så har en utomstående deltagit vid ett pokerspel i högkvarteret! Detta är någonting IPA välkomnar och vi är glada att få presentera Pontus, IPAs nya medlem. Pontus har självklart inte slagit sig in i styrelsen men strax utanför denna lista med hedersfulla namn så har han placerat sig som hedersmedlem av högsta rang.

image36


Pontus är en erfaren pokerspelare och med två ess i t-shirts-ärmarna så är han alltid redo att möta IPAs utmaningar. "Den som väntar på ess, väntar alltid för länge"  lyder hans numera kända ordspråk.
Även om Pontus erfarenhet och pondus stundtals skrämde oss andra så kunde han inte rå på Oliver, som var den som drog hem den största vinsten denna kväll.



Oliver lirade hårt och bestämt och när Davids triss tillslut gick bet mot Olivers stege så blev David rasande. Jag (Eddie) försökte lugna honom genom att referera till bloggen "En triss är som en hiss, dvs onödig om det finns en stege till hands"  men det gjorde bara saken värre. David gick till anfall och vi var nog alla överens om att Oliver nu fått sitt straff för vad han orsakat några dagar tidigare.



Det som kunde slutat i tragedi gick tillslut ganska bra och även om Oliver blev aningen tilltuffsad så återvände alla hem som vänner.

//Eddie

Rabalder i högkvarteret

Två dagar efter infernot (se inlägget "Katastrofen!") så var det dags igen. IPA var, sånär på en medlem, samlat i högkvartet för att spela poker men denna gång utan någon dryck att förtära. På agendan stod en snabb turnering med låga inköp och sedan cash-game-spel.

Turneringen visar tidigt prov på underliga situationer. Eddie som första handen förlorat 25% av ursprungsstacken lyckas med en turlig all-in dubbla. Turen tar däremot inte slut där. Eddie lyckas med diverse stegar slå ut både Oliver och David och i heads-up väntar nu Anton. Anton som med endast 8 marker (blinds 20/10) lyckats tre-dubbla flera ggr.

Eddie är glad...
image28

Anton är iskall...
image22

Anton lyckas med ett aggresivt spel ta ledningen medan Eddie blir alltmer frustrerad. Efter ett antal all-ins som Eddie foldat så synar han tillsist Anton och sätter därmed sin plats på spel. Anton visar JJ och Eddies A5 visar sig chanslösa.  Anton vinner hela turneringen och fyrdubblar därmed sitt inköp.

Oliver är förbluffad...
 image29

Anton är glad...
image22


Nästa punkt var alltså cash-game. Turneringens aningen märkliga karaktär försvann men även om det var roligt att spela så vet vi på IPA att det är en dag imorgon också. "Bättre med en kåk i buren än en tio royals i skogen" tänker Anton som redan vunnit en del.
IPA packade ihop och alla begav sig hem till sitt.  Pokerduken som fortfarande inte gick att använda fans i allas tankar, och så även Olivers påtänka straff!

Det var allt från högkvarterat denna kväll!

//Eddie

Eddie analyserar

Jag har tidigare gått igenom att olika händer faktist inte är lika bra. Men som spelare av texas hold'em så är det även viktigt att kunna känna igen sina starthänder. Även där finns det mycket att säga och viktigt att komma ihåg är att olika händer lämpar sig bättre i olika situationer (10 spelare /heads-up, cash-game/sit & go).

Det finns lite olika benämningar som varje spelare bör känna till.

Suited (motsats unsuited)
Båda korten är i samma färg och öppnar därför upp för ett färgdrag.

Connector
Med connector menas exempelvis 5,6 eller 10,J och du får lite större chans till stege. Man pratar även om one-gap-connector eller two-gap-connector som t.ex. 4,6 respektive 10,7.

Suited-Connector
Vad som menas med suited-connector hörs på namnet. Du har både färg- och stegdraget.

Så när spelar man dessa kort?
Själv brukar jag tänka låga blinds och många spelare. Chansen för stegen eller färgen är små men har du väl fått dem kan de generera stora pengar. Chansen att någon annan får något bättre är liten.

Par
466175-23

Ett par på hand är det bästa du kan ha men att förlita sig för hårt på dem är dock inte så bra. De låga paren blir i stort sett värdelösa efter flop om du möter mer än en motståndare. Här gäller det att träffa trissen. De högre paren är desto bättre men dessvärre också värdelösa om flopen öppnar upp för t.ex. färg, stege eller kanske högre par.
För att visa på parets styrka respektive svagheter kan jag ge några exempel för heads-upspel:

2,2
 vs AK suited
 
2,2 har här 50,0% att vinna innan flopp. Att byta ut tvåorna mot damer gör ingen större skillnad. Endast några enstaka procentenheter.

2,2 vs slumpvald hand
2,2 har nu 50,3% vinstchans innan flopp. Byter man här ut tvåorna mot exempelvis 10or så 
ökar chansen till 75%.

AK suited vs slumpvald hand
AK suited har 67% vinstchans dvs mycket högre än tvåorna trots att de är jämlika då de möter varandra.

De höga paren bör alltid spelas innan flopp. Däremot finns det spridda åsikter om hur de skall spelas och huruvida man alltid bör lira de låga paren eller inte. Hur man gör beror på spelstil och situation.

Kicker
En hög kicker är bra då chansen finns att motståndaren träffat t.ex. samma par eller tvåpar. Träffar du ett par i ess på floppen med AK på hand har du mycket större vinstchans än om du hade haft A5.

Det som gör "starthands-tänket" intressant är hur det varierar beroende på situation. Det går inte att säga att AK alltid är bra och att 67 alltid bör slängas.  Att kunna välja sina tillfällen är det som gör en bra pokerspelare.

Det var allt för "Eddie analyserar" denna gången. Frågor tas gärna emot bland kommentarerna.

//Eddie

Dagen då allt gick min väg... nästan

Freerolls. Ordet som får den seriöse pokerspelaren att rysa. En massa pokerpajjaser som går alla in på en 9-7 suited, i hopp om att få färgen och trots att endast ha 25% vinstchans mot ens egna A-Q, ändå lyckas vinna. Men ibland då man inte orkar sitta skärpt i flera timmar i någon dyr turnering, så kan en på svenska kallad frirulle, vara ett bra alternativ som underhållning medan man gör matteläxan eller något i den stilen.

Jag hade anmält mig till en sådan frirulle, 2000 deltagare och de tio bästa betalda, inga drömodds direkt. Men denna kväll verkade "9-7 suited-spelarna" inte lyckas och det gick riktigt bra. Efter två och en halv timme så var det endast cirka 50 spelare kvar och jag var en av dem. Jag låg vid detta tillfälle på 2:a plats i turneringen då jag fick pockettior. Två spelare innan mig, som båda tidigare visat sig vara 9-7 suited-typer gick all in och jag valde att syna. Bilden nedan säger vad som hände sen och mitt alias var här "El-Magnificus" (den gamla tanten på bilden).

image27

Jag kunde knappt tro det, men pokerchatten gav mig bekräftelse, El-Magnificus vinner potten med EN ROYAL FÄRGSTEGE!

Efter det tycktes allt gå min väg, tre händer senare vann jag ytterligare en all in med ett fyrtal i kungar, inte helt fel det heller. Till slut var det det endast 11 spelare kvar, jag låg tryggt på andra plats och hade bara behövt vänta tills en till spelare åkt ut för att vara bland vinnarna. Men i tröttheten och idiotin som rådde efter mer än tre timmars poker så bestämde jag mig för att än en gång syna en all in med ett par i tior. Men denna gången dök ingen färgstege upp och motspelaren träffade sin dam och, då han nästan matchade min stack ,gled jag ner på sista plats och då jag nästa hand fick pocketnior gick jag i desperation all in, blev synad och självklart förlorade jag.

Det var som mitt turkonto för kvällen hade använts tillräckligt, allt hade gått vägen och jag hade kunnat stänga ner datorn och ändå vinna, men jag fortsatte, allt hade ju dittills gått min väg...

//David


Antons debut på bloggen

Såhär ligger det till! Jag (Anton) går (jag erkänner fastän det tar emot) nog mest back av oss alla styrelsemedlemmar i IPA. Jag får höra detta ofta och alla har mycket kul åt det. Dessutom överdrivs magnituden något otroligt!
MEN, jag kan ta detta som en man och vet att jag bara härdas av det. Det finns även många andra fördelar som ingen av de andra 4 i IPA har förstått. För att nämna några:

  • Jag blir ödmjukare än dom andra girigbukarna.
  • Jag blir mycket mer omtyckt... Se det som att jag bjuder er på bullar lite då och då..
  • Jag lär mig att pengar inte är allt här i livet.. Dom andra som har fått smak på rikemanslivet har blivit extremt pengafixerade. Jag känner mig stå över det och kan ta pokern som ett vänskapligt umgängesspel till skillnad från deras pengajakt, som verkar va på liv och död.
  • Ingen blir inners inne bli ledsen när jag vinner, för dom vet att jag förtjänar det.
  • Alla tror att jag är lite sämre än dom (de dryga jävlarna). Vilket kommer va alldeles utmärkt när jag bestämmer mig för att visa min egentliga pokerform, någon gång då riktiga pengar står på spel...

En liten detalj jag sitter och oroar mig över är: kommer vår poker spåra ur nu när vi har en pokerajt? Tanken är nämligen att vi ska lägga upp all möjlig statistik rörande vårt pokerspelande. Men det jag tänkte på var ifall folk kommer att bli så seriösa med detta att pokern tar skada?
Tänk följande scenario.. Någon förlorar mkt pengar. Detta är illa nog, men nu, nu har vi ju den här bloggen där det kommer visas för vem vet hur många! Offentlig förnedring! (jag oroar mig inte för min skull, jag bryr mig inte om sådana petitesser, men jag vet att andra i IPA kan göra det).

Slutligen vill jag säga att jag hoppas ni inser vilken fantastisk chans ni har här att få en inblick i riktig, seriös högnivåpoker...

Alla eventuella protester mot detta inlägg beror på okunnighet!

//Anton

Poker, ett osannolikt bra spel

Poker handlar egentligen om två saker: psykologi och sannolikhet. Denna text kommer att fokusera på sannolikheter, allstå hur speciell din hand egentligen är. Så vad är oddsen för att man får något över huvud taget?  
     Att älta igenom oddsen för alla händer är inte något som tillhör det nödvändigaste, det viktiga är att förstå att man sorterat hur bra händerna är, efter hur stor sannolikheten det är att få just den handen. Royal Flush, som är den gemena pokerspelarens våta dröm, är enormt svår att få. Oddsen för att få en royal, i valfri färg, är ungefär 1 på 31 000. Om en snitthand i livepoker tar 2 minuter så har snittpokerspelaren altså spelat i cirka 1033 timmar eller cirka 43 dagar innan han eller hon fått denna hand. Spelar man poker i snitt tre timmar per dag tar det då lite mindre än ett halvår att få en royal. Att jag (David) fått denna hand 3 gånger i mitt snart 18-åriga liv är alltså väldigt osannolikt. Nog för att jag gillar poker och att få saker upptar min fritid lika mycket som detta så har jag i sanningens namn inte spenderat motsvarande ett och ett halvt år i streck, spelandes poker. 
    Om vi istället snabbt tittar på de lite mer vanliga händerna. Oddsen för en stege är 1 på 20 och sannolikheten för ett tvåpar är 1 på 4 och ett par har får du varannan hand.Oddsen för att du inte får någonting alls är cirka 1 på 5.
     Dessa odds är beräknade efter att du spelat enda till slutet av en hand, dvs tills rivern har lagts. Oddsen krymper ganska mycket om man tänker på hur många händer man slänger. Men som tur är har vi på IPA en redaktionsmedlem (Sebastian) som älskar att undersöka hur en hand skulle slutat om spelet fått fortsätta. Det tackar vi för då det hjälper oss att få bättre förståelse för poker, spelet där sannolikheten är halva spelet, vilket gör poker osannolikt bra.

//David


Tankar kring pokerhänder

Det finns många olika möjliga händer i poker. Det som är viktigt att komma ihåg är att alla inte är lika bra. Det finns de händer som faktist är bättre och för att ni lättare ska kunna hålla reda på denna urskog av kort och möjligheter hade jag tänkt att rangordna dem här och nu.

Högt Kort
image9
Vi börjar med en riktig klassiker! Det höga kortet som i detta exemplet är ruter dam. Damen är underlägsen mot esset som i sin tur inte kan rå på paret. Men viktigt att minnas är att du inte spelar mot möjligheter utan mot motståndare!

Par
image10
När du har två likadana "high card" så har du bildat ett par. Däremot kan par även bildas med likadana "low card" eller "middle card". Men har du alltså två stycken kort med samma valör så har du en hand som slår motståndarens höga kort, (kan låta krångligt, men man lär sig).

Tvåpar
image12
Två par är dubbelt så bra som ett par. Men vad gör det när de ändå inte klarar sig särskilt långt i kampen mot giganterna?

Triss
image13
Har du tre kort med samma valör har du bildat en triss. En triss är som en hiss, dvs onödig om det finns en stege till hands.

Stege
image14
Stegen bygger på enkel matematik. Kortet du påbörjar stegen med har valören n. Sedan måste du addera kort med valörerna n+1, n+2, n+3 samt n+4. Men tro inte att det är klart där! Om du ska följa detta möntster måste du utgå från att kneckten, damen samt kungen har 11, 12 respektive 13 som valör. Dessutom måste du tänka på att esset har två lösningar i form av 1 och 14.

n är inte definerat för 11-14.

Färg
image15
Färgen är fin att se på.

Kåk
image16
Kåk heter på engelska "Full house". Varför heter det då inte på svenska "Full kåk"? Kanske beror det på att full även kan betyda onykter och onykterhet hör ju inte pokern till. Dessutom är det ju meningen att även minderåriga ska kunna spela detta lysande spel. För övrigt så består en kåk av en triss och ett par, alternativt ett tvåpar med ett highcard som har samma valör som något av paren. Det där är en definitionsfråga som lämpar sig bättre för filosoferna än för pokerproffsen.

Fyrtal
image16
Fyrtal kan man bara tyvärr bara få om man har tur.

Färgstege
image17
När n i denna stege = 10 så brukar den på engelska kallas "royal straight flush". Royal som vi alla vet rimmar på lojal. Och lojal är den faktist.  Royal rimmar däremot också på pokal och pokaler kan man vinna om man får många sådana här stegar. Det tycker vi på IPA är bra.

Tack
//Eddie

Katastrofen!

Idag skedde det som bara inte får hända. Oliver spillde ut ett heeelt glas med läsk på pokerduken.
image20
Pokerduken är för oss helig och att det spills på den är förståss något som sker extremt sällan och då endast i mycket små mängder. Men idag hände det som inte får hända, och det var inte lite spill heller (som ni kan se på bilden, jag (Sebastian) var snabbt framme med kameran.)
image10image22
Det fanns bara en sak att göra, vi tog bort pokerduken och bytte ut den mot ett drapperi som fanns nära till hands.
image23
Drapperiet gav pokerbordet (mot alla odds) ett litet lyft. Däremot är ett byte av den gröna duken i dagens läge inte aktuell och incidenten har faktist blossat upp stora debatter om huruvida Oliver bör straffas.

//Sebastian (och Eddie)

Välkomna till IPA!

Denna sajt är främst till för dig som spelar poker på hög nivå. Men även nybörjare är självklart välkomna!
Vi på IPA kommer publicera massor av intressant information samt tips för dig som är en professionell pokerspelare. Allt från hur bra en royal straight flush kan vara till hur långt en kåk egentligen räcker! Du kommer dessutom få exklusiva nyheter från styrelsens häftiga pokerduster.


Apropå styrelsen, IPA består av fem personer där alla bör nämnas vid namn. Även om vissa av oss sticker ut mer än andra. Här följer en liten presentation.

Eddie
Fick 2 pocketrockets idag.


Oliver
Orsakade stort kaos idag! (Läs mer om detta i ett senare inlägg (katastrofen!))

David
David vann men förlorade inte! Eller var det tvärt om?


Anton
Anton gillade inte Eddies pocketess idag


Sebastian
Sebastian såg till att denna blogg skapades! (det märks vilken ledargestalt han är, precis som jack i lost brukar vi säga)

Det var lite information om oss det. Mer kommer, det kan lovas!

//Eddie


RSS 2.0