Eddie analyserar

Jag har tidigare gått igenom att olika händer faktist inte är lika bra. Men som spelare av texas hold'em så är det även viktigt att kunna känna igen sina starthänder. Även där finns det mycket att säga och viktigt att komma ihåg är att olika händer lämpar sig bättre i olika situationer (10 spelare /heads-up, cash-game/sit & go).

Det finns lite olika benämningar som varje spelare bör känna till.

Suited (motsats unsuited)
Båda korten är i samma färg och öppnar därför upp för ett färgdrag.

Connector
Med connector menas exempelvis 5,6 eller 10,J och du får lite större chans till stege. Man pratar även om one-gap-connector eller two-gap-connector som t.ex. 4,6 respektive 10,7.

Suited-Connector
Vad som menas med suited-connector hörs på namnet. Du har både färg- och stegdraget.

Så när spelar man dessa kort?
Själv brukar jag tänka låga blinds och många spelare. Chansen för stegen eller färgen är små men har du väl fått dem kan de generera stora pengar. Chansen att någon annan får något bättre är liten.

Par
466175-23

Ett par på hand är det bästa du kan ha men att förlita sig för hårt på dem är dock inte så bra. De låga paren blir i stort sett värdelösa efter flop om du möter mer än en motståndare. Här gäller det att träffa trissen. De högre paren är desto bättre men dessvärre också värdelösa om flopen öppnar upp för t.ex. färg, stege eller kanske högre par.
För att visa på parets styrka respektive svagheter kan jag ge några exempel för heads-upspel:

2,2
 vs AK suited
 
2,2 har här 50,0% att vinna innan flopp. Att byta ut tvåorna mot damer gör ingen större skillnad. Endast några enstaka procentenheter.

2,2 vs slumpvald hand
2,2 har nu 50,3% vinstchans innan flopp. Byter man här ut tvåorna mot exempelvis 10or så 
ökar chansen till 75%.

AK suited vs slumpvald hand
AK suited har 67% vinstchans dvs mycket högre än tvåorna trots att de är jämlika då de möter varandra.

De höga paren bör alltid spelas innan flopp. Däremot finns det spridda åsikter om hur de skall spelas och huruvida man alltid bör lira de låga paren eller inte. Hur man gör beror på spelstil och situation.

Kicker
En hög kicker är bra då chansen finns att motståndaren träffat t.ex. samma par eller tvåpar. Träffar du ett par i ess på floppen med AK på hand har du mycket större vinstchans än om du hade haft A5.

Det som gör "starthands-tänket" intressant är hur det varierar beroende på situation. Det går inte att säga att AK alltid är bra och att 67 alltid bör slängas.  Att kunna välja sina tillfällen är det som gör en bra pokerspelare.

Det var allt för "Eddie analyserar" denna gången. Frågor tas gärna emot bland kommentarerna.

//Eddie

Kommentarer
Postat av: Anton

jag tänkte på en grej med connectorkorten.. har en vanlig connector asså t.ex 6,7 större chans att leda till en stege än en 5,7? och om den har det hur mycket?

2008-02-24 @ 12:33:19
Postat av: Alex

vilken grym blogg! keep up the good work! kommer absolut kika in igen!

2008-02-25 @ 01:59:16
Postat av: Eddie

Eftersom chansen för att få stege är så liten så blir skillnaden inte så stor procentenhetsmässigt.

Däremot så är chansen för stege med 6,7 större eftersom den kan bilda 4 olika stegar medan 5,7 bara kan bilda 3 olika (om man bara räknar de stegar där båda korten på handen deltar, dvs bara 3 ytterligare kort).

2008-02-27 @ 01:01:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0