Tankar kring pokerhänder

Det finns många olika möjliga händer i poker. Det som är viktigt att komma ihåg är att alla inte är lika bra. Det finns de händer som faktist är bättre och för att ni lättare ska kunna hålla reda på denna urskog av kort och möjligheter hade jag tänkt att rangordna dem här och nu.

Högt Kort
image9
Vi börjar med en riktig klassiker! Det höga kortet som i detta exemplet är ruter dam. Damen är underlägsen mot esset som i sin tur inte kan rå på paret. Men viktigt att minnas är att du inte spelar mot möjligheter utan mot motståndare!

Par
image10
När du har två likadana "high card" så har du bildat ett par. Däremot kan par även bildas med likadana "low card" eller "middle card". Men har du alltså två stycken kort med samma valör så har du en hand som slår motståndarens höga kort, (kan låta krångligt, men man lär sig).

Tvåpar
image12
Två par är dubbelt så bra som ett par. Men vad gör det när de ändå inte klarar sig särskilt långt i kampen mot giganterna?

Triss
image13
Har du tre kort med samma valör har du bildat en triss. En triss är som en hiss, dvs onödig om det finns en stege till hands.

Stege
image14
Stegen bygger på enkel matematik. Kortet du påbörjar stegen med har valören n. Sedan måste du addera kort med valörerna n+1, n+2, n+3 samt n+4. Men tro inte att det är klart där! Om du ska följa detta möntster måste du utgå från att kneckten, damen samt kungen har 11, 12 respektive 13 som valör. Dessutom måste du tänka på att esset har två lösningar i form av 1 och 14.

n är inte definerat för 11-14.

Färg
image15
Färgen är fin att se på.

Kåk
image16
Kåk heter på engelska "Full house". Varför heter det då inte på svenska "Full kåk"? Kanske beror det på att full även kan betyda onykter och onykterhet hör ju inte pokern till. Dessutom är det ju meningen att även minderåriga ska kunna spela detta lysande spel. För övrigt så består en kåk av en triss och ett par, alternativt ett tvåpar med ett highcard som har samma valör som något av paren. Det där är en definitionsfråga som lämpar sig bättre för filosoferna än för pokerproffsen.

Fyrtal
image16
Fyrtal kan man bara tyvärr bara få om man har tur.

Färgstege
image17
När n i denna stege = 10 så brukar den på engelska kallas "royal straight flush". Royal som vi alla vet rimmar på lojal. Och lojal är den faktist.  Royal rimmar däremot också på pokal och pokaler kan man vinna om man får många sådana här stegar. Det tycker vi på IPA är bra.

Tack
//Eddie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0